Vallée du Parc Residence


Vallée du Parc Residence

The Vallée du Parc Residence sits in a bucolic valley in Mauricie, a south-central region of Québec. Originally inspired by a reinterpretation of the work of American architect Frank Lloyd Wright, the ground-floor plan is shaped by a studied insertion of various terraces and its relation to the automobile. From a distance, the eye is attracted by the complex angular roof that establishes a geometrical reciprocity with the surrounding hills.






The conceptual development of this project was tinted from the start with a touch of nostalgia. The site of the house itself is part of the former set where were shot most of the exterior scenes of Les filles de Caleb, a mythical television series presented on national television in the nineties. Open views, rolling hills, old barns, perch fences and wild flowers: every aspect of the site was constantly bringing back this historical fiction of rural Québec at the beginning of the twentieth century.





While contemplating this bucolic and almost fictional landscape, the work of Frank Lloyd Wright became a natural refence for the architects. Especially for the strong visual connections he constantly established between the interior and exterior spaces of his celebrated residential projects.

The perceived horizontality of the house is created by the extensive program – six bedrooms, two family rooms, four bathrooms, and three garage spaces – that is mainly located on one single ground floor.

For more information:







Vallée du Parc Residence Vallée du Parc Residence Reviewed by Tony G on October 02, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.